El dimecres 30 d'abril del 2014 a les 11.30 hores s'ha emès l'espai quinzenal de l'ICAC a Tarragona Ràdio, Toquem pedra. En aquesta ocasió, l'entrevistada ha estat Raquel Muñoz, responsable del Centre de documentació i biblioteca de l'ICAC, ha parlat dels gairebé 100.000 documents que hi ha al fons bibliogràfic i documental de l'Institut, i molt especialment, de les tres peces del mes, totes elles del Fons Palol.
Es pot escoltar aquí.
Col·lecció de pergamins
Fons Dr. Pere de Palol va descobrir materials curiosos, com aquesta col·lecció de 20 pergamins datats entre els segles XIII i XVI. El més antic és de l’any 1233 i el més nou, del 1567.
La major part d’ells han arribat amb la transcripció i un petit resum. Trobem informació relativa a la donació d'esclaus, la venda de terres, herències, donacions, resolucions de conflictes, reconeixement de deutes, reconeixement de donacions de dots o testaments. L'únic document pertanyent a la zona de Tarragona és de l'any 1567, i correspon a la venda d'un tros de terra a Vila-seca, a raó de 33 sous de cens anual.
Diari d’excavacions de la Vil·la romana de La Olmeda a Pedrosa de la Vega (Palència)
El diari d’excavacions és un dels documents més útils per als arqueòlegs, ja que és on es documenten les troballes i descobriments de cada jornada. El Fons Dr. Pere de Palol en conserva diversos, de les excavacions en les quals el Dr. Palol va ser-ne director. Un bon exemple és aquest, de la Vil·la romana de La Olmeda, a Pedrosa de la Vega (Palència). Una vil·la molt rica en quant a materials, i espectacular en quant a mosaics. Aquest diari recull les troballes de les campanyes del 1969 al 1972. S'expliquen punt per punt, les zones excavades, les descobertes fetes, es documenta amb dibuixos i il·lustracions fetes a mà amb un nivell de detall força minuciós.
Constitutiones Synodales Diocesis Gerunden
El fons bibliogràfic de l'ICAC és ric en quant als múltiples materials relacionats amb l'arqueologia que ha recollit al llarg d’aquests deu anys d’història, però el llibre més curiós, per la seva antiguitat, és aquest Constitutiones Synodales Diocesis Gerunden, de l'any 1691, que va arribar amb el Fons del Dr. Palol. Molt probablement, el Dr. Palol el va adquirir en algun mercat de llibre vell, potser per la curiositat de l'editor, també anomenat Palol. Bona mostra d'això és el fet que la portada amb el gravat i el nom de l'editor estigui retallada.
Com a llibre no és un document gaire rellevant a nivell històric, ja que es conserven bastants exemplars a Catalunya, però pel fons de l'Institut, és un element únic i peculiar. Enquadernat en pergamí, conserva ex libris manuscrits dels diferents propietaris i manté un estat de conservació força bo, amb l'excepció d'algunes pàgines finals rossegades.