Necròpoli de Can Bech de Baix, Agullana

Posted on Posted in Jaciments
Pere de Palol i Mercè Muntanyola al jaciment de Can Bech, Agullana
Pere de Palol i Mercè Muntanyola al jaciment de Can Bech, Agullana. (Fotografia: Fons Dr. Pere de Palol, número de registre: 025629).

Agullana: la necròpoli hallstàttica de Can Bech de Baix

El jaciment de Can Bech de Baix es troba proper a la zona del Coll del Lli, a Girona. L’indret va ser descobert l’any 1927 pel pare de l’arqueòleg Pere de Palol, el senyor Miquel de Palol, que amb la col·laboració del seu amic Bosch i Gimpera va dur a terme les primeres investigacions. L’any 1943 Pere de Palol pren les regnes del jaciment i comença les excavacions juntament amb Tomàs Pagès.

Can Bech de Baix és una necròpoli de camps d’urna d’entre els segles X i VII aC, època del Bronze Final. Dins s’hi han trobat enterraments prehistòrics d’urnes d’incineració. Concretament s’han excavat 424 tombes originalment senyalitzades amb branques i que contenen cendres i aixovars d’armes i ornaments. En el jaciment també s’han trobat 30 peces d’argila amb gravats geomètrics.

Pere de Palol durant l'excavació d'Agullana
El Dr. Pere de Palol i acompañant, retratats en un moment durant l’excavació de la necròpoli d’Agullana. (Fotografia: Fons Dr. Pere de Palol, número de registre: 025620).

Les campanyes es divideixen en 2 blocs: Les primeres van des del moment de la descoberta de l’indret, l’any 1927, fins a la finalització de les primeres excavacions de Pere de Palol el 1958. El segon bloc de campanyes es va iniciar el 1974 (també de mà de Pere de Palol) i va acabar el 1977.

Sobre les tombes es pot dir que s’han trobat una gran varietat de tipologies. Així doncs s’han excavat tombes individuals, tombes dobles, tombes múltiples i fins i tot urnes que contenien dos individus. D’altra banda, la cronologia d’aquestes també varia i les tombes s’han classificat en quatre fases:

  • Fase I: Del 900 al 800. Tombes trobades: 99
  • Fase II: Del 800 al 750. Tombes trobades: 127
  • Fase IIB: Del 750 al 700. Tombes trobades: 128
  • Fase III: Del 700 al 650. Tombes trobades: 70

A més de les formes ceràmiques (urnes, tapadores i vasos d’ofrenes), també destaca la troballa d’objectes de vestir, joies, eines, armes i objectes de prestigi, tots fets amb bronze o amb ferro.

En el fons es conserven els diaris de campanya amb descripcions de les excavacions i amb nombroses il·lustracions de les restes trobades, així com els esborranys dels llibres publicats posteriorment per Pere de Palol.

Text: Elisabet Font


Documentació relacionada

Localización de la Basílica Cristiana de Bobalá

Informació proporcionada per R. Pita: correspondència, articles, fotografies (extretes) i textos científics 

La basílica paleocristiana del Bobalá, en Serós (Lérida). Informe sobre la segunda campaña de excavaciones noviembre 1968

One thought on “Necròpoli de Can Bech de Baix, Agullana

  1. Retroenllaç: keto broccoli

Comments are closed.